Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826





Ακραία ηρωικά, ακραία αθώα: τα παιδιά του Μεσολογγίου, αυτά που περιτριγυρισμένα από τον θάνατο επέμειναν να τον αψηφούν, πρωταγωνιστούν στο βιβλίο της Λίλης Λαμπρέλλη "Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826" των εκδόσεων Πατάκη.

Οι μαθητές της Στ' τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Πατρών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα, ανταλλάσσοντας "ταξιδιωτικές" εμπειρίες στον κόσμο της Λογοτεχνίας: εκείνη με την ιδιότητα της δημιουργού, τα παιδιά με την ιδιότητα του αναγνώστη.
Μαζί, γύρισαν πίσω στον χρόνο, στο "μικρό αλωνάκι" της λιμνοθάλασσας που έγινε το σκηνικό της μεγαλύτερης νίκης, μέσα από μια ηρωική "ήττα".
Η κ. Λαμπρέλλη μας μετέδωσε την αγάπη της για "την ιστορία του Μεσολογγίου, που ξεχειλίζει φως", τονίζοντας τα στοιχεία της ομόνοιας και της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας και του πατριωτικού φρονήματος που σφράγισαν τη μοίρα των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Με τον προφορικό της λόγο, κατόρθωσε - όπως και με τον γραπτό- να ζωντανέψει μπροστά μας στιγμές συνύπαρξης βαθιάς γενναιότητας και βαθιάς οδύνης και να αποδώσει, με τρόπο που συγκίνησε όλους μας, "το τρομερό μάθημα του να μην παραδίνεσαι, να μην εγκαταλείπεις τον αγώνα για την ελευθερία σου ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν ενάντια".
Οι μαθητές μοιράστηκαν με τη συγγραφέα τα αγαπημένα τους αποσπάσματα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Δ. Σολωμού, τα αποτελέσματα της ιστορικής έρευνας που έκαναν με αφορμή το βιβλίο, καθώς και το δικό τους βίντεο- αφιέρωμα στην μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.